SEPA platba

Účel obrazovky

Tato obrazovka slouží pro zadání platby v EUR do tzv. SEPA prostoru. SEPA platbu je možné provést pouze z běžného účtu (korunového i cizoměnového). SEPA platbu je možné použít pro platbu v EUR do zahraničí nebo pro platbu v EUR v rámci České republiky (mimo KB i na účet v KB). Do SEPA platby posílané to tzv. SEPA kompatibilní banky je možné zadat bližší identifikační údaje plátce a příjemce (tyto údaje jsou obvykle výsledkem dohody mezi plátcem a příjemcem). SEPA kompatibilní banka je banka, která přijímá SEPA platby se všemi volitelnými údaji SEPA platby. Poplatky za SEPA platbu jsou vždy rozděleny mezi plátce a příjemce (typ SHA).

Maximální časy pro odeslání SEPA platby pro zachování splatnosti aktuálního Obchodního dne:

Způsob zpracování platby Maximální čas odeslání(v Obchodní den)
Urgent 14:00 hod.
Expres s konverzí* mimo KB 17:00 hod.
Expres bez konverze 20:30 hod.
Expres s konverzí* v rámci KB 20:30 hod.

*) Expres s konverzí - měna účtu plátce je rozdílná od měny platby

Tabulka nezahrnuje platby do cílové banky KB Bratislava. Platby do cílové banky KB Bratislava přijaté do 15:00 budou připsány na účet příjemce již v aktuální Obchodní den, jinak budou připsány následující Obchodní den.

Garantovaná doba pro připsání SEPA platby na účet příjemce je 1 Obchodní den po zadané splatnosti SEPA platby (s ohledem na národní kalendáře).

Do 11:00 hod. bude urgentní SEPA platba zpracována s dodatečnými SEPA informacemi (Reference platby a nepovinné identifikační údaje) pouze pokud bude v poli Kategorie účelu platby-Popis uvedeno slovo "SEPA".

Poznámka: Pokud se jedná o nově založený účet, je možné, že aktivní operace bude možné provádět až dva Obchodní dny po založení účtu. Kurzy použité v Kalkulačce měn mají jen informativní a nezávazný charakter.

SEPA platba vstupuje do Systému vícekolového zpracování příkazů.

Upozornění: V případě rozdílné měny platby a měny účtu příjemce může být v bance příjemce proveden přepočet do měny účtu příjemce dle kurzu banky příjemce.

Popis obrazovky

Odkaz Popis
Z účtu Číslo účtu plátce.
Vyplnit ze šablony Výběrový seznam šablon SEPA plateb. Po zvolení názvu šablony se její údaje doplní do formuláře. Seznam šablon (včetně možnosti zadání nových) je k dispozici v obrazovce Šablony příkazů.
Název účtu Jméno nebo název majitele účtu plátce.
IBAN Účet plátce v IBAN.
IBAN Číslo účtu příjemce SEPA platby (ve prospěch tohoto účtu bude platba provedena).
Pro SEPA platbu je povinné zadat číslo účtu příjemce ve formátu IBAN. Popis je k dispozici zde.
Název Jméno nebo název příjemce platby.
Ulice (P.O. BOX) Ulice nebo P.O.BOX příjemce platby.
Město, PSČ Město, PSČ (ZIP-code) příjemce platby.
Země Výběr země příjemce platby.
Zadat BIC/SWIFT kód / Vybrat ze seznamu Výběr způsobu zadání banky příjemce SEPA platby:

  • V případě volby „Zadat BIC/SWIFT kód“ lze zadat banku pomocí jejího jednoznačného mezinárodního kódu.
  • V případě volby „Vybrat ze seznamu“ je umožněn přesný výběr banky pomocí průvodce otevřeného po zvolení tlačítka Vybrat banku.

tlačítko Výběr banky Po zvolení tlačítka se otevře průvodce Výběr banky. Po dokončení výběru budou údaje banky příjemce vloženy do obrazovky SEPA platba.
BIC / SWIFT kód Kód sloužící pro jednoznačné určení konkrétní banky. BIC / SWIFT kód je zadáván vždy na 8 nebo 11 znaků. Po zadání 8 znaků bude kód doplněn na 11 znaků písmeny "X". Příklad: DEUTDEFFXXX.
Země Země banky příjemce.
Název Název banky příjemce.
Město Město banky příjemce.
Ulice Ulice banky příjemce.
Částka Převáděná částka v EUR.
Měna Měna, ve které má být platba provedena. SEPA platbu lze zadat pouze v EUR.
Orientační částka v měně účtu Po zadání částky platby se zobrazí orientační částka v měně vašeho účtu přepočtená kursem KB střed.
Účet pro poplatky Číslo účtu určeného pro zaúčtování poplatků spojených se SEPA platbou.
Urgentní platba Po zaškrtnutí bude SEPA platba zpracována "Urgent", jinak bude zpracována "Expres".
  • Expres – platba je na účet banky příjemce připsána jeden Obchodní den po dni splatnosti.
  • Urgent – platba je připsána na účet banky příjemce v den splatnosti. Za urgentní zpracování je účtován poplatek dle Sazebníku Komerční banky.
Datum splatnosti Datum, kdy má být zahájeno zpracování příkazu. Je možné zadat SEPA platbu s dopředným datem splatnosti, maximálně však 364 dny. Datum lze vybrat pomocí připojeného kalendáře.
Reference platby
Reference platby (tzv. END2END) - konkrétní hodnota záleží na dohodě mezi plátcem a příjemcem.
Zpráva pro příjemce Slovní popis důvodu platby. V případě, že je v poli uveden řetězec "/VS/", je následujících max. deset číslic uloženo do variabilního symbolu příkazu. Příklad: V případě vyplnění hodnoty /VS/1234567890 do důvodu platby se do variabilního symbolu uloží hodnota 1234567890.
Kategorie účelu platby Slouží k identifikaci platby.
Pokud zadáte do pole Kategorie účelu platby-Popis slovo "SEPA", bude urgentní SEPA platba zadaná do 11:00 hod. zpracována s dodatečnými SEPA informacemi (Reference platby a nepovinné identifikační údaje).
Doplňující informace Slovní popis důvodu platby. V případě, že je v poli uveden řetězec "/VS/", je následujících max. deset číslic uloženo do variabilního symbolu příkazu. Příklad: V případě vyplnění hodnoty /VS/1234567890 do důvodu platby se do variabilního symbolu uloží hodnota 1234567890.
Identifikace plátce
Identifikace příjemce
Identifikace původního plátce
Identifikace konečného příjemce
Po zaškrtnutí bude možné zadat detailní informace identifikující plátce a příjemce - jejich konkrétní hodnoty záleží na dohodě mezi plátcem a příjemcem.
tlačítko Uložit jako šablonu Po zvolení tlačítka se zobrazí obrazovka Úprava šablony pro SEPA platbu umožňující hodnoty příkazu uložit do šablony pro budoucí použití.
tlačítko Uložit k autorizaci Po zvolení tlačítka bude příkaz uložen do seznamu Příkazy k autorizaci (pro pozdější podepsání a odeslání ke zpracování).
tlačítko Podpis a odeslání... Po zvolení tlačítka se otevře obrazovka Autorizace SEPA platby umožňující kontrolu údajů, podepsání a odeslání příkazu ke zpracování.

MojeBanka Business